Het ontstaan van Stoebo.

 

Stoebo in z’n huidige vorm, als actief garagebedrijf, is ontstaan op 1 juli 1999. Op deze datum werd het in Bolsward reeds lang bekende garagebedrijf Boontje overgenomen van Eddy Boontje.

 

Maar het ontstaan van Stoebo was al eerder, en eigenlijk meer als grap dan als serieus bedrijf. In die periode veranderde het systeem van wegenbelasting in houderschapsbelasting. Wat betekende dat vanaf die tijd voor elke auto rijdend of stilstaand “wegenbelasting” betaald moest worden. In die tijd had ik ongeveer vijf a tien auto’s waar ik toen plotseling voor moest gaan betalen zonder dat ik deze regelmatig gebruikte. Kortom de hobby was iets uit de hand gelopen. Nu zat ik in die tijd nog op MTS/HTS autotechniek te Apeldoorn er kreeg van minister Ritzen ongeveer evenveel studiebeurs als het te betalen wegenbelasting bedrag. Dus moest er iets verzonden worden. Na enig speurwerk bleek dat deze nieuwe regel niet van toepassing was voor garagebedrijven. Deze waren hiervan vrijgesteld. Hier lag de oplossing. Ik moest op papier ook een garagebedrijf beginnen. De eisen waaraan ik moest voldoen om dit bedrijf te kunnen beginnen bleken mee te vallen. En zo gezegd, zo gedaan. Natuurlijk was ik wel een beetje trots op dit idee en melde dit dan ook trots aan m’n ouders. En vooral moeders had daarop maar één vraag: “heb je al een naam voor dit bedrijf?”. Uiteraard had ik hier nog niet over nagedacht want het was voor mij slechts de oplossing van mijn “probleem”.  En toen galmde moeders Stoebo door de lucht. Stoebo vroeg ik. Wat is dat? Nou gewoon STOEl en Bolsward samengevoegd. Wat kan het leven toch heerlijk simpel zijn. En daarom heb ik vervolgens Automobielbedrijf Stoebo ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

 

Al snel bleek het ingeschreven staan bij de KvK het begin was van meer dan ik vooraf had kunnen bedenken. Al snel groeide het uit tot een semi serieus bedrijf gericht op onderhoud van alle merken auto’s, citroen in het bijzonder en de handel van gebruikte citroen onderdelen voornamelijk onderstellen voor 2cv’s geïmporteerd uit Frankrijk. Maar goed dit was wel altijd naast de studie.

 

Na het afronden van de HTS autotechniek werd ik direct gevraagd om bedrijfleider te worden bij een producent van indoor karts/skelters. En ook hier was Stoebo weer heel handig. Het kart bedrijf was een beginnend bedrijf was liever geen mensen vast in dienst had en ik had geen behoeft aan een vast dienst verband en wou graag verder gaan met de handel in Citroen delen. En dus werd ik free-lancer en deed bij dit bedrijf diverse projecten en bleef ondertussen actief met de onderdelen verkoop.

Vrij plotseling werd het kart bedrijf verkocht en was hier voor mij geen plaats meer.

 

Dat ik iets met auto’s zou doen was al wel vrij snel duidelijk. Zo is er al een foto van mij als jongetje van een jaar of vier lezend in een Scania vrachtwagen folder van pake/opa. Pake Hoekstra was mede eigenaar van een busbedrijf en vrachtwagen garage ZWH te Balk. En elke school vakantie ging ik hierheen om pake te helpen. Dus in kleine blauwe overall op klompen de garage in.

 

Ondertussen bleef garagebedrijf Boontje lonken. Dit was mijn eerste stage bedrijf tijdens de MTS periode en daarna bleef ik hier vaak komen voor de gezelligheid en sfeer maar ook voor mijn handel in onderdelen en inmiddels ook auto’s. Na enige tijd had ik zelfs mijn verkoop auto’s bij Eddy Boontje in de garage staan.

 

Op een zeker moment kreeg ik van deze de vraag of ik het garagebedrijf ook over wou nemen? Geen van de kinderen had belangstelling voor het bedrijf en hij vond dat het tijd was voor andere dingen in het leven. Nu kwam de vraag niet helemaal onverwacht. Want ik had dit, toen, stiekem al bedacht toen ik als heel jong broekie hier stage liep. Inmiddels kende ik het bedrijf erg goed en wist wat in mijjn ogen de sterke en de zwakke kanten punten waren. Maar daarom was het beantwoorden van de vraag ik dat echt wilde minder makkelijk. Maar na een stevige periode van aftasten, onderhandelen en regelen werd de overname datum gesteld op 1 juli 1999.

 

Ik nam de inventaris over, huurde het pand en begon met de laatste werknemer Leo v.d. Net. Al vrij snel kregen we het drukker en drukker en kregen we versterking van Stefan Engelen, eerst als stageloper en later als vaste kracht. Enige tijd later informeerde Arie Postma voorzichtig of er voor hem misschien ook weer plaats zou zijn. Weer? Ja, want Arie had ook al de nodige jaren ervaring bij garagebedrijf Boontje erop zitten.

Mede hierdoor adverteerden we met: “al meer dan 40 jaar Citroen ervaring”. Op zich wat vreemd voor een bedrijf wat net begon. Maar de ervaring met Citroen van alle medewerkers afzonderlijk bij elkaar opgeteld was ruim 40 jaar.

 

 

Juli   ’99         - Start Autobededrijf Stoebo op de Snekerstraat

Dec  ’99         - Officieel dealer Ligier brommobielen/ 45 km auto’s

April ‘02         - Start GlasGarage

Juni  ‘05         - Start nieuwbouw op industrieterrein de Marne

Jan   ‘06         - In gebruik name nieuwbouw op de Marne

Mei   ‘06         - Start deelname garageconcept Bosch Car Service.

Mei   '15         - Stop deelname Bosch Car Service en start deelname Car4you